Udlændingene tager vores arbejde!

Polsk arbejdskraft

Op mod en tredjedel af de udenlandske lønmodtagere kommer fra østlande, hvorfor særligt denne befolkningsgruppe fylder en stor del af debatten om hvorvidt udlændinge tager vores arbejde. Det er specielt rumænsk og polsk arbejdskraft der importeres til Danmark – af det samlede antal udenlandske arbejdere i Danmark er 13% således polakker og 7% rumænere.

Kritikerne af deres tilstedeværelse og indflydelse på det danske jobmarked argumenterer for, at østarbejderne udkonkurrerer danske jobsøgende på lønnen, da de er villige til at arbejde til under mindstelønnen. Særligt har debatten været centreret omkring østeuropæiske håndværkere, der tager de danske håndværkeres arbejde.

Spørgsmålet er imidlertid, om østarbejderne ligefrem ”stjæler” arbejde fra danskere med statsborgerskab, det er der delte meninger om. Amalie Lyhne skriver på Berlingske Tidendes blog, at:

 

”… det er tvivlsomt, om der overhovedet er danskere, der ønsker de job, som østarbejderne besætter.”


Amalie Lyhne argumenterer for, at man inden for rengørings-, restaurations- og hotelbranchen har svært ved at finde danskere til at stå tidligt op om morgen for at udføre manuelt og fysisk hårdt arbejde, hvorved disse brancher er afhængige af den udenlandske arbejdskraft. Sidst men ikke mindst antager hun, at samfundet ville gå glip af vækst og udvikling, hvis ikke virksomhederne kan få den arbejdskraft, de behøver. Amalie Lyhne skriver ligefrem, at vi bør takke de udenlandske arbejdere.

Tore Stramer, der er chefanalytiker i Nykredit er én blandt flere, som støtter Amalie Lyhne i sin argumentation, og han er dertil forstående over for Charlotte Mark fra Microsofts udtalelse. Han udtalte følgende til Berlingske Tidende:


”Det er helt nærliggende, at de mange udlændinge er et tegn på, at nogle danske virksomheder har større appetit på udenlandsk arbejdskraft end dansk. Det kan være, fordi danskerne ikke har kompetencerne, men det kan også være, fordi der er en bestemte jobtyper, der ikke er attraktive og derfor sværere at besætte med danske statsborgere.”

 

Derudover satte han fokus på spørgsmålet om, hvorvidt udenlandske arbejdere stjæler danskernes jobs, hvor der i hans udtalelse fremgår nøjagtig det samme, som det Amalie Lyhne argumenterer for. De er enige om, at det ikke engang er sikkert, at de jobs, der bliver udfyldt, overhovedet har interesse for danskerne. Ligeledes mener Tore Stramer, at man skal være varsom med at tale om tyveri:

”Man skal passe på med at sige, at udlændinge stjæler job fra danskerne. Udenlandsk arbejdskraft er med til at styrke dansk økonomi, og forhåbentlig kan det være med til at styrke opsvinget, så det bliver mere langvarigt.”